sthrnnt - mengapa hidup,jika statik

“Facebook jalan yg sgt emotional dan tidak rasional”

Jarang bukak facebook dan tgk wall sampai habis, tiba2 hari ni tergerak buat sedemikian sambil meneman zaujah studi, cuba bayangkan kalau facebook dihamparkan disebuah jalan yg kosong, dan dipenuhi dengan status dan komen difacebook,

hehe, terfikir mcm penuh dengan perkara yg emosional, dan macam pasar, jual itu jual ini, tak puas hati itu tak puas hati ini,

diakhir jalan, ana terfikir, apa hasil yg terbina dan terjadi pada diri aku dihujung jalan?

Apa yg saya dapat?

Apa yg berlaku kepada cara saya berfikir?

Apa yg berlaku kepada cara saya melihat manusia lain?

Kesimpulan diakhir 2 perkara yang berlaku :

1. Tercabar persepsi terhadap manusia lain.

Secara jujur, saya jenis suka berkawan dan suka bersembang, malah saya suka bercakap, saya merasa puas dengan bersembang dengan ramai manusia.

Malah persepsi awal saya pada setiap manusia yang saya jumpa biasanya adalah “Mereka ini pasti ada perkara…

View original post 457 more words

Advertisements

Nasbun Nurain

Sabda Rasulullah SAW:“Wahai ‘Uqbah, mahukah engkau aku beritahu akhlak penghuni dunia dan akhirat yang paling mulia? Iaitu, menyambung silaturahim dengan orang yang memutuskannya, memberi kepada orang yang tidak mahu dan tidak pernah memberimu, memaafkan orang yang pernah menzalimi dan menganiayamu.”(Hadis Riwayat Hakim)

View original post 146 more words

Nasbun Nurain

Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang-orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya). (Baqarah:188)

View original post 461 more words

mutiaraislam online

Celik Didunia Buta Diakhirat - Inside

Ramai manusia yang diciptakan oleh Allah SWT dalam keadaan celik, tidak buta, mata boleh melihat dengan sempurna, boleh melihat ciptaan Allah SWT, boleh makan dan minum, berjalan dan lain-lain lagi. Tetapi di hari akhirat nanti mereka yang celik di dunia ini dibangkitkan oleh Allah SWT dalam keadaan menjadi buta. Persoalan besar timbul di sini kenapakah mereka ini dibangkitkan dalam keadaan sedemikian? Jawapannya ialah kerana mereka ini berpaling daripada ajaran Allah yang sebenar, tidak melakukan aturan-aturan Allah, melakukan maksiat dan membuat dosa-dosa besar serta menzalimi orang lain, matanya tidak digunakan untuk melihat kebenaran, sebaliknya digunakan untuk melihat kebatilan akibatnya hidup di dunia akan disempitkan, tidak tenang, menderita dan ditimpa musibah. Malahan di akhirat pula, mereka menjadi buta sebagai balasan keengkaran semasa di dunia. Firman Allah SWT di dalam Surah Taha ayat 124-125 :

Celik Didunia Buta Diakhirat 3 - Surah Taha ayat 124-125

Maksudnya:

“Dan sesiapa yang berpaling ingkar dari ingatan dan petunjuk-Ku, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit, dan…

View original post 1,012 more words