-sElaNgkaH BeRdaKwAH-

Apabila ditanya kepada golongan wanita, masih ada juga yang tidak mengetahui mengenai istihadah. Ia wajib diketahui walaupun ada sebahagian wanita mengalami kitaran haid yang normal. Bagi yang tidak, atau melebihi hari datang haid, istihadah wajib diketahui, terutama juga bagi golongan lelaki yang sudah bergelar suami.

Istihadah ialah darah yang keluar secara berterusan bagi seorang wanita atau mungkin terputus sekejap seperti sehari-dua dalam sebulan.

Berikut adalah hukum-hukum yang diwajibkan ke atas wanita yang beristihadah. Apabila seorang wanita telah memastikan bahawa dia sedang mengalami pendarahan istihadah dan bukan haid, maka hukum-hukum yang diwajibkan ke atasnya adalah sama sepertimana wanita yang suci kecuali dalam tiga perkara berikut:

Pertama:

Wanita yang beristihadah wajib berwudhu’ setiap kali hendak solat. Ini berdasarkan sabda Rasulullah SAW kepada Fathimah binti Abi Hubaisy RA di dalam Shahih al-Bukhari – no: 228: “Kemudian hendaklah kamu berwudhu’ pada setiap solat.” Hadis ini memberi makna bahawa dia tidak berwudhu’ untuk solat yang…

View original post 361 more words

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s