10 Panduan penjagaan Diri Untuk Lelaki

Apabila memperkatakan soal penjagaan diri,masih ramai lelaki keliru dengan pilihan produk yang semakin bercambah di pasaran sekarang.Mana satu yang sesuai?

1.REJIM PENJAGAAN WAJAH

Sentiasa amalkan rejim penjagaan kulit wajah.Jika anda masih muda,mengapa perlu nampak lebih berusia daripada usia sebenar?Rejim penjagaan kulit wajah yang ringkas,bersihkan wajah,lakukan scrub 2 kali seminggu dan gunakan pelembap.

2.KETAHUI JENIS KULIT

ketahui jenis kulit anda.Jadi anda boleh pilih dan guna produk yang sesuai mengikut jenis kulit.Jika anda menghadapi masalah kulit berminyak,gunakan pelembap bebas minyak dan jika kulit anda sensitive,gunakan pelembap yang juga mengandungi pelindung sinar matahari.

3.PENJAGAAN MATA

Selalunya bahagian mata jelas kelihatan jika anda letih atau kurang tidur.Eye bag,lingkaran hitam serta garis kedut akan mudah muncul.Ini akan menampakkan wajah anda lebih berusia.Jadi,sebagai penyelesaian ,gunakan krim mata daripada pakar kosmetik.Anda perlu berbelanja lebih sedikit,tetapi berbaloi untuk menyelesaikan masalah yang anda hadapi.

4.CUKURAN YANG HEBAT

Seorang lelaki yang ingin kelihatan menarik perlu belajar untuk bercukur dengan betul.Setiap pagi,bercukur lah setiap pagi,bercukurlah selepas selesai mandi atau gunakan air suam.Jangan gunakan pisau cukur yang tumpul,gunakan yang berkualiti.Setiap kali bercukur gunakan krim pencukur dan selepas itu,sapukan after shave balm tanpa alcohol.

5.MINUM AIR MASAK

Sekiranya anda inginkan kulit kelihatan sihat,minum air putih atau masak sekurang-kurangnya 1.5 liter sehari.

6.MANDI ELAK BAU BADAN

Ini juga ssangat penting.mandi sekurang-kurangnya 3 kali sehari untuk membersihkan dan menghilangkan peluh yang berrbau.Jangan kerap menggunakan  sabun mandi bukukerana ia boleh mengeringkan kulit.Gunakan produk anti-peluh terbaik bagi mengurangkan peluh sepanjang hari.

7.GAYA RAMBUT

Dapaatkan potongan rambut menarik iaitu sesuai dengan bentuk wajah serta jenis rambut anda.Tidak pasti gaya terkini?Dapatkan nasihat daripada pakar pendandan rambut.Jika rambut anda nipis,kekalkan potongan pendek ddan jangan kerap menggunakan sikat untuk merapikan.

8.PEMAKANAN SIHAT DAN SENAMAN

Amalkan pemakanan dan diet seimbang serta lakukan senaman lebih kerap.Elak mengamalkan makan makanan segera,tambahkan makan buah-buahan dan ssayur-sayuran segar.Bukan sahaja anda akan rasa lebih bagus,tetapi anda akan lebih bertenaga,kulit dan rambut jadi lebih sihat.

9.BERSIHKAN MLUT DAN GIGI

Setiap orang tahu,senyuman menarik akan menjadi daya pemikat.Jadi,pastikan anda sentiasa memebersihkan gigi dua kali sehari.Gunakan pencuci mulut dan jangan lupa untuk memeberus lidah anda untuk nafas lebih segar.

10.KUKU JARI PERLU DIBERSIHKAN

Sama ada anda dapatkan manicure dimana -mana salun atau sekurang-kurangnya sentiasa memeastikan kuku jari anda kekal bersih dan dipotong.Maklum sahaja lah ,tangan kita sentiasa terlihat oleh orang lain dan tolong jangan gigit kuku anda.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s